Psykologiens historie begynder i de tidlige filosofiske skrifter, der beskæftiger sig med spørgsmål om mennesket og dets mentale tilstande. Disse tekster giver os indblik i de første psykologiske teorier, der blev udviklet af store tænkere som Sokrates, Platon og Aristoteles.

Psykologien udviklede sig imidlertid ikke rigtigt som selvstændig videnskab, før den tyske filosof Wilhelm Wundt åbnede verdens første psykologiske laboratorium i 1879. Wundt og hans efterfølgere begyndte at bruge eksperimentelle metoder til at undersøge menneskelige mentale processer, og dette var starten på den moderne psykologi.

Wundts laboratorium blev hurtigt et center for psykologisk forskning, og hans arbejde hjalp med at etablere psykologien som et selvstændigt fagområde. Hans efterfølger var den amerikanske psykolog Edward Thorndike, der var en af de første psykologer, som begyndte at bruge dyr i forskningen. Han mente, at man ved at studere dyrs adfærd kunne lære meget om menneskets psyke.

To hovedretninger

I begyndelsen af 1900-tallet var der to hovedretninger inden for psykologien: Strukturalismen og funktionalismen. Strukturalismen fokuserede på at undersøge de basale strukturer i menneskets psyke, mens funktionalismen fokuserede på, hvordan psyken fungerer for at hjælpe os med at tilpasse os vores omgivelser.

Funktionalismen blev grundlagt af den amerikanske psykolog William James. James var en af de første psykologer, der begyndte at bruge introspektion i deres forskning. Introspektion er en metode, hvor man undersøger sine egne tanker og følelser.

James mente, at psyken fungerer som et filter, der hjælper os med at tolke og forstå verden omkring os. Han mener også, at psyken har evnen til at tilpasse sig ændringer i vores omgivelser.

I løbet af det 20. århundrede udviklede psykologien sig hurtigt som følge af en stigende interesse for emnet. Der blev oprettet mange nye psykologiske teorier, og der blev foretaget mange forskellige undersøgelser. I dag er psykologien et omfattende og meget vigtigt felt, der beskæftiger sig med alle aspekter af menneskets psyke.

About rachele

maj 2024
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031